Just nu är verksamheten vilande på grund av föräldraledighet från maj 2017 till januari 2018.
Just nu är verksamheten vilande på grund av föräldraledighet från maj 2017 till januari 2018.
Kost är ett laddat ämne och vi är många som söker det enkla, rätta svaret. Men sanningen varierar med tiden – så hur vet vi när vi hittat rätt? Kanske har vi redan kunskapen och svaren inom oss, men behöver bli bättre lyssnare. På vår egen sanning, inte andras.
Kost – ett laddat ämne.
Många pekpinnar delas ut höger och vänster, kvällstidningar och ”tyckare” spär på trender och förstärker vår osäkerhet och rädsla för kolhydrater, socker och fett. Vad är rätt och vad är fel att äta? Varför inte lyssna mer inåt, på vår kropp och dess reaktioner på vad vi stoppar i oss? Lär känna dig själv, lyssna på kroppens signaler på vad du mår bra respektive dåligt av att stoppa i dig. En sanning behöver inte gälla för alla, utan hitta din sanning, din kost.
Själv har jag inget enkelt eller ”rätt” svar – frågan är alltför komplex. Många har mer kunskap och fler intressanta tankar att erbjuda och längst ner följer en lista på bok- och bloggtips om du vill fördjupa dina kunskaper. Lite kort tycker jag så här om kost:
Räkna kalorier?
Tyvärr tappar vi ibland kontrollen och känslan när vi äter för vad som är ”lagom” och när vi är” nöjda”. Då kan det vara bra att hålla koll på kalorierna, för att få en vägledning och guide till ett vettigt matintag. Men ofta så hjälper det med att börja känna efter och lyssna inåt till kroppens signaler. Lär dig på nytt känna igen känslan av att vara ”nöjd” och sluta äta då. Har du en problematisk historia med kosten – bulimi, anorexi, hetsätning, tröstätning – så vore det rent av skadligt att börja fixera vid kalorier. Hitta istället en hållbar relation till mat där du lär känna dig själv och din sanning om mat.
Lagom är bäst
Aristoteles (384 – 322 f Kr) hade svaret redan 300 år f Kr. Lev måttfullt, alltså lagom, och må bra.
Den principen försöker jag att leva efter. För jag vill hitta ett njutbart och vettigt sätt att leva och äta. Innebär det att vara utan sötsaker eller bara äta rawfood? Nej, absolut inte! Rimliga portionsstorlekar och vettig träning ska leda till att du kan njuta av det där som sätter lite guldkant i tillvaron. Glassen, chokladen, saffransbullen, semlan – you name it.
Ska det va så ska det banne mig va.
Det är viktigt att du värderar det du äter. När du väl äter något mindre nyttigt – ät det med stil. Köp inte bara första bästa utan se till att det blir optimalt vid varje tillfälle, något med kvalitet och njut fullt ut. Annars får det vara – för du är värd det absolut bästa. I lagom mängd.
Lyssna efter nöjd
Många av oss äter för mycket. Mer än vad vi gör av med under dagarna. Då har vi tappat kontakten till känslan av ”nöjdhet” när vi äter. Vi lyssnar inte längre till signaler som talar om att vi är mätta och försedda med tillräcklig energi för att fortsatt klara av dagen.
Ofta äter vi i sällskap med andra och hinner inte uppleva maten. Kanske sitter du ofta i lunchmöten och ska vara professionell och uppmärksam på allt annat förutom vad du äter? Inte undra på att du inte känner eller hör när kroppen säger stopp.
Mellanmål för piggare dagar och balanserad kost
Jobbar du intensivt och missar mellanmålen på förmiddagen och eftermiddagen? Mellanmål är det första jag starkt rekommenderar mina kunder eftersom de balanserar matintaget under dagen. Utan mellanmål tenderar vi att äta större portioner till lunch och middag. Och blir proppmätta, vilket kan leda till obehagskänslor och trötthet. Med mellanmål får du jämnt energitillskott under hela dagen, känner dig piggare och orkar träna överhuvudtaget.
Njut av ditt mellanmål! Det är ju en liten paus under en kanske hektisk dag. Du behöver den här pausen. Stäng av mobilen, vänd dig bort från datorn eller kanske lämna den helt. Ta en stund för dig själv, andas och njut av ditt mellis.
Det är inte kört
Många tänker i svart-vitt och menar t ex att: ”Nu när jag ändå har ätit så dåligt till lunch så kan jag lika gärna tömma barnens godisskål.” Är det verkligen kört bara för att lunchen inte kändes optimal? Tror du verkligen på det? På riktigt?
Självklart är det inte kört. I längden gör det ingen skillnad alls. Det är dina val varje dag året om som spelar roll och avgör hur du mår och ser ut. Tillåt dig att tappa stigen och snubbla lite på stenarna, särskilt när det är lite mörkt – det hör till resan. Förlåt dig själv och gör inget berg av en liten sten . Ta fram ficklampan och lys upp din väg igen. Fortsätt att ta hållbara och livsbejakande val.
När du äter
Fundera på varför du äter som du äter och när du äter. Många av oss känsloäter och låter känslorna styra när och vad vi ska äta. Och då finns det ingen ände på hur mycket eftersom känslorna inte bryr sig om hunger- eller mättnadssignaler.
Äter du av trötthet? Mot trötthet hjälper bara vila och sömn. Gå och lägg dig.
Äter du av inre eller yttre stress? Hur kan du minska på stressen i din tillvaro?
Äter du av ledsamhet eller oro? Prata med någon och uttryck känslan istället.
Äter du för att fira? Fira med något annat för själen. Ett skönt bad? En långsam promenad i solen?
Alkohol och kost
I dag dricker många ett glas vin eller två till vardags. För att det får oss att slappna av, för att vi firar, för att det är torsdag, för att det är måndag. Men alkoholen kan sabotera och motverka ditt mål. Efter ett glas vin eller två känner du inte längre kroppens signaler, tappar ditt målfokus och allt möjligt börjar slinka ner. Förutom alkoholen har du plötsligt tryckt i dig mängder med chips, nötter, godis eller en alldeles för stor portion – helt i onödan och utan att egentligen vilja det. I alla fall i nyktert tillstånd.
Så låt alkohol vara snarare vara ett gott och lyxigt undantag och något för högtider och helger, istället för en vardag.
För att lära känna sig själv och kroppens signaler krävs ibland inspiration och mer förståelse. Jag fördjupar mig gärna i kostfrågor, menär försiktig med att proklamera ”sanningar”. Läs, reflektera och testa dig fram till din kostsanning!
Sockerbomben 3.0. Bli fri från ditt sockerberoende. (2016) Bitten Jonsson och Pia Nordström
Hormonsmart mat och effektiv träning. (2016) Martina Johnsson
Beroendehjärnan Mekanismer bakom socker- och matberoende. (2015) Martina Johnsson
Ett sötare blod. Om hälsoeffekterna av ett sekel med socker. (2015) Ann Fernholm
Träningslära – allt om kost och träning. Blogg som drivs av Jacob Guidol och Nicklas Neumann
Blogg och nyheter
Tankar, tips, fakta och funderingar från Kroppslyftet.
Fråga gärna om det är något du undrar över när det gäller erbjudande, massage eller träning i olika former. Kroppslyftet håller till hos Kroppsverkstan för massage, gym och gruppträning. Läs gärna mer på: www.kroppsverkstan.org
Malmövägen 48, 121 49 Johanneshov, Stockholm T – Hammarbyhöjden, 80 meter, T – Björkhagen, 500 meter
Telefon: 0735-12 84 51
E-post: info@kroppslyftet.se